Diş dolgusu, çürükten dolayı hasara uğrayan dişin normal görüntüsünü ve işlevini kazanması amacıyla uygulanan bir işlemdir. Hekim dolgu tedavisini gerçekleştirirken öncelikle çürüyen dokuyu bölgeden uzaklaştıracak ve etkilenen kısmı temizleyecektir.
Daha sonra boşluğa dolgu malzemesi uygulayacak ve böylece bakterilerin girebilecekleri yerleri kapatmış olacaktır.
Dolgu sırasında genel olarak şu malzemelerden yararlanılır;
Bu sorunun cevabı hastadan hastaya farklıdır. Çünkü her dolgu tipi herkes için uygun olmayabilir.
Hasta için en doğru dolguya karar verilirken şu faktörler göz önünde bulundurulur;
Bunlar nispeten daha ucuzdur. Aşınmaya karşı direnci yüksektir. Koyu renge sahiptirler. Bu nedenle daha fark edilir niteliktedir. Ondan dolayı, görünür bölgelerde (ön dişlerde vb.) kullanım için pek uygun değildir.
Sipariş üzerine laboratuvarda hazırlanan bu dolgular yerine yapıştırılarak uygulanırlar. Diş eti rahatsızlıklarına karşı toleransları yüksektir.
Diş ile aynı renkte olduğu için doğal görünüm sunan bir dolgudur. Malzemeler karıştırılıp direkt olarak boşluğa yerleştirilir. Daha sonra bunlar bölgede kendi kendine sertleşir. Ancak bunların zamanla aşınması veya kırılması mümkündür.
Bunlar inley veya onley diye de anılırlar. Altın dolgular gibi, siparişe göre laboratuvarlarda üretimi yapılır. Dişlere yapıştırılarak uygulanan bu tedavinin maliyeti neredeyse altın dolgular kadardır.
Dolgu tedavilerinde fiyatlandırma aşağıdaki faktörlere göre değişir;