Tartar olarak da isimlendirilen diş taşı genellikle yetişkin bireyler ortaya çıkan bir problemdir. Diş bakımına dikkat edilmemesi durumunda ortaya çıkar. Diş taşları dişe yapışır ve dişin sürekli olarak zarar görmesine sebep olur. Dişlerin estetik görünümü bozulurken çeşitli diş sorunları da ortaya çıkabilir.
Tartar problemlerinin ortaya çıkması ile dişler kirli beyaz ya da sarı renge bürünürler. Estetik açıdan hiç istenmeyen bir durumdur ve müdahale edilmesi en doğru tercih olur.
Diş taşlarının ortaya çıkmasının en büyük sebebi dişlerin yeterli şekilde temizlenmemesidir. İnsanlar yemeklerini yedikten sonra düzenli olarak dişlerini temizlemezler. Her geçen gün dişlerin etrafında daha fazla yemek atığı birikmeye başlar. Bir süre sonra bakteriler üremeye başlayacak diş taşı problemi ortaya çıkacaktır.
Dişlerde oluşan bakteriler 2 hafta içerisinde temizlenmezse diş taşına dönüşmektedir. Özellikle karbonhidrat ve şeker içeren yiyecekler bu süreci tetiklediğinden bu tarz ürünlerin tüketimi sonrasında dişlerin daha özenli bir biçimde temizlenmesi gerekir.
Diş taşının engellenmesi için diş temizliğinin kusursuz bir şekilde yapılması gerekir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması yapılması gereken ilk işlemdir. Ancak sadece fırçalamak yeterli olmaz. Bunun yanında düzenli olarak diş ipi kullanımı ile diş aralarında artık besin kalmadığından emin olunmalıdır. Belirli zaman aralıklarıyla doktorlara gidilirse diş ipi ile çıkarılamayan artıkların temizlenmesi de mümkün olacaktır.